Antirefle Cam Nedir?

Antirefle Cam Nedir?

Antirefle Cam Nedir?

 

Antirefle cam, kimyasal bazlı bir cam alaşımıdır. Antirefle cam kaplamaları günlük hayatta birçok yerde karşımıza çıkmaktadır. Saatlerde, fotoğraf makinesi lenslerinde, cep telefonu ekranlarında ve araba camlarında sıklıkla kullanılmaktadır. Antirefle cam ilk olarak 1935 yılında, optik gözlüklerde yansıma önleyici olarak Olexander Smakula tarafından üretilmiştir.

 

Eğer bir optik gözlük alma aşmasındaysanız ve antirefle cam kaplaması hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Gelin bu camın özelliklerine beraber bakalım.

 

 

Antirefle Kaplama Nedir? Gözlüklerde Neden Kullanılır?

Antirefle cam, ana işlevi olarak yansıma önleyici bir camdır. Yüzeye temas eden ışığın, yansıma oranını düşürmeye yaramaktadır. Antirefle camın alaşımında su ve yağ bulunduğu için, yansıma yoğunluğu düşüktür. Cama yansıyan ışık, kademeli olarak azalmakta ve kaybolmaktadır.

 

Göz sağlığı birçoğumuzun hayatı boyunca dikkat etmesi gereken bir konudur. Hem göz rahatsızlıklarına sahip kişilerin hem de bir rahatsızlığı olmasa bile özellikle ekran önünde çalışan ve güneşe çok maruz kalan kişilerin gözlük kullanımı ve seçiminde bilmesi gereken başlıca konular vardır.

 

Kullandığınız gözlüklerin yansıtma yoğunluğu yüksekse, gözlerinizin güneş ışınlarından etkilenmesi de kaçınılmaz olacaktır. Antirefle camlı gözlükler bu yoğunluğu azaltmakta ve güneşin olumsuz etkilerinin önüne geçmektedir. Ayrıca antirefle cam, hidrofobik kaplama görevi de görerek suyun buğu ve iz yapmadan gözlük camlarınızdan akmasını sağlar.

 

Özellikle kapalı alanlarda, uzun süreler boyunca bilgisayar, telefon ekranı karşısında çalışanların antirefle kaplamalı gözlükleri kullanmaları, doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. Bunun yanı sıra özellikle gece yolculuklarında da en uygun gözlük modellerinden biridir. Işıkların yansımasını engelleyen antirefle cam, görüş alanını genişletir ve gece daha iyi görmenizi sağlar.

 

Genellikle numaralı gözlük modellerine uygulanan antirefle kaplama, güneş gözlüklerinde de camın iç kısmında kullanılmaktadır.

 

 

 

Antirefle (Yansıma Önleyici) Kaplama Nasıl Uygulanır?

Antirefle kaplama işlemin ilk adımı, gözlük camlarını çok iyi şekilde temizlemek ve gözle görülür mikroskobik yüzey kusurları açısından incelemektir. Kaplama işlemi sırasında gözlük camı üzerindeki küçük bir leke, toz veya kılcal çizik, hatalı bir antirefle kaplamasına neden olabilir.

Kaplama işlemi birçok aşamadan oluşur. Bu aşamalar sıra ile yüzeydeki kirli maddeleri temizleme, ultrasonik temizleme, çoklu yıkama ve durulama işlemlerini içerir. Daha sonra gözlük camları kaplama haznesine yerleştirilir. Kaplama kimyasalları elektronlar tarafından işlendiğinde, kaplama bölmesi içinde buharlaşırlar ve gözlük camların yüzeylerine yapışırlar ve gözlük camlarının üzerinde, mikroskobik olarak ince bir optik tabaka oluştururlar.

 

 

Antirefle Gözlüklerin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi antirefle cama sahip olan gözlükler bir alaşım içermektedir. Bu sebeple bazı maddelerin temasında bu kimyasal alaşım aşınıp zarar görebilmektedir. Antirefle kaplamalı gözlükleri; bez, kağıt mendil, kolonyalı mendil ya da herhangi bir kıyafet ile silmek doğru değildir. Bu gözlüklerin gözlük temizlemek için özel olarak üretilen mikrofiber bezlerle silinmesi önerilir. Bakımına dikkat etmeniz, gözlüklerinizi uzun yıllar sıkıntısız şekilde kullanmanızı da sağlar.

 

 

Antirefle Kaplama Nasıl Anlaşılır?

Antirefle kaplamalı gözlüklerin avantajlarında yukarıda bahsettik. Peki, bir gözlük camının antirefle kaplamaya sahip olup olmadığını nasıl anlayabiliriz?

 

Gözlük camı üzerinde böyle bir kaplamanın olup olmadığını anlamak aslında çok basittir. Gözlüğünüzü ışıklı bir ortamda yansıma yapacak bir konuma getirin. Bu konumda karşınıza yeşil renkli bir yansıma çıkıyorsa, gözlük camlarınızda antirefle kaplamanın bulunduğu anlamına gelir. Eğer gözlükte bu kaplama yoksa parlama genellikle yansıtılan ışıkla aynı renkte olacaktır ve yansımalar da kuvvetli olarak görülecektir. Eğer hâlihazırda bir gözlük kullanıyorsanız bu basit deneyle antirefle kaplı olup olmadığını kolayca anlayabilirsiniz.

 

 

 

Tüm optik gözlük modelleri, kaplama çeşitleri ve çerçeve modelleri için optizen.com.tr online sitemizi ziyaret edebilir ya da size en yakın olan mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.

Etiketler: Antirefle Cam Nedir?
Ağustos 28, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR