Gözlüğün Tarihçesi

Gözlüğün Tarihçesi

Gözlüğün Tarihçesi

 

İtalyan bir fizikçi olan Armati, cisimleri büyülterek kolayca görünmesi sağlayan ilk gözlüğü 1280 yılında icat ettiği bilinse de çeşitli kaynaklar gözlüğün icadı ve kullanımı ile ilgili daha eski tarihleri işaret ediyor. Armati’nin icat ettiği gözlük sadece bir çift dışbükey mercekten oluşmaktaydı, saplarını ise tam 450 yıl sonra 1730’da Edward Scarlett icat etti ve artık yüzümüzün ortasında düşmeden durabilen, daha net görmemizi sağlayan yeni bir eşya insan hayatında yer buldu.

Benjamin Franklin bir yakın ve bir uzak gözlük olmak üzere üzerinde sürekli iki tane gözlük taşımak zorundaydı. Gözlüğünü sürekli değiştirmek zorunda kalıyor olmak zor bir durumdu ve nihayet her çiftin merceklerini yarıya indirdi ve her birinin iki yarısını bir çerçeve içinde birleştirdi. Böyle çift odaklı gözlükler 1780 lerde icat edildi devamında üç odaklı gözlükler bu değişimi takip etti.

Güneş gözlüğünün icadı ilginçtir. İlk defa 1430 yılında Çinliler tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Aslında ilk amacı ne gözleri güneşten korumak nede daha net bir görüş sağlamak. Dumanın isi ile karartılan camlar mahkemeler başta olmak üzere göz ifadelerinden düşüncelerin belli olmaması için kullanılıyordu. İlerleyen yıllarda İtalya’dan Çin’e numaralı gözlükler geldi ancak Çinliler bu camların çoğunu iste karartıp kullanmayı tercih etti.
 

James Ayscough, 1752 yıllarında renkli camları gözlüklerde denemeye başladı. Mavi veya yeşil renkli camların bazı görme bozukluklarını giderebileceğine inanıyordu. 20. yy başlarında sarı-kehribar ve kahverengi ile renklendirilmiş camlar ışığa karşı duyarlı hastalara reçete edilmeye başlandı. Edwin H. Land 1936’da güneş gözlüğü üretirken patentli polaroid filtresini kullanmaya başladı ve ilk kez polarize güneş gözlükleri üretildi.
           

Teknoloji geliştikçe hayatımızda ön ad olarak daha fazla yer bulan “akıllı”  terimi (akıllı telefon, akıllı ev, akıllı saat vb.) günümüzde akıllı gözlük olarak karşımıza çıkmaktadır. Görme bozukluğu olan kişiler için gözlük bir zorunluluk iken hatta ameliyat olup gözlükten kurtulmak isterken, göz sağlığı iyi olan kişiler sırf akıllı diye birde üstüne para verip gözlük kullanır mı hep beraber göreceğiz.

Günümüzde çeşitli renklerde gözlük camı ve çeşitli modellerde gözlük çerçeveleri bulunmaktadır ve güneş gözlüğü stilleri her yıl değişmektedir. Gözlük takan dünya adına, ilk gözlük mucidine teşekkür ederiz.

Etiketler: Gözlüğün Tarihçesi
Ağustos 28, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR