Gözlük Camı Seçimi Nasıl Yapılmalı? Cam Çeşitleri ve Özellikleri

Gözlük Camı Seçimi Nasıl Yapılmalı? Cam Çeşitleri ve Özellikleri

Gözlük Camı Seçimi Nasıl Yapılmalı? Cam Çeşitleri ve Özellikleri

24 Ocak 2023 Gözlük Seçimi

Gözlük Camı Seçimi ve Cam Özellikleri

 

 

Gözlük seçiminin birçoğunuz için ne kadar önemli ve hatta bazen zor olduğunu biliyoruz. Şekli, rengi, büyüklüğü, çerçeveleri, yüz şeklinize uygunluğu gibi birçok kriter, binlerce gözlük çeşidi arasından seçim yapmak için dikkat ettiklerinizden sadece bazıları. Ama yukarıda saydığım kriterlerin dışında, sizi seçtiğiniz ve kullandığınız gözlükle asıl mutlu edecek bir kriter daha var. Nedir dediğinizi duyar gibiyiz. Tabi ki gözlük camı çeşitleri…

 

 

Göz sağlığınız ve görme kaliteniz için en çok dikkat etmeniz ve özen göstermeniz gereken element gözlük camlarınız, evet. Gözlük camı seçimi de sanılanın aksine birçok kriterden daha fazla zorlayan bir süreç çünkü var olan gözlük camı çeşitleri ve özellikleri bir hayli fazla.

 

 

Biz de gözlük camı seçiminizde size yardımcı olmak, gözlük camı özellikleri hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlamak için bu yazımızı hazırladık. Dilerseniz gelin, bir gözlük camı seçilirken nelere dikkat edilmeli, gözlük camı çeşitleri ve cam özelliklerini beraber inceleyelim

 

 

Gözlük Camlarını Doğru Seçmek Neden Önemli?

 

Bir gözlük satın alırken, seçtiğiniz çerçeveler hem görünüm ve hem de gözlükleri takarken ki konforunuz için önemlidir. Fakat seçtiğiniz gözlük camları ise size dört ana alan için konfor sağlar: görünüm (estetik açıdan), rahatlık (konfor), görüş (netlik) ve güvenlik (göz sağlığı).

 

Gözlük satın alırken sıklıkla yaptığımız hatalardan biri, gözlük camı malzemeleri, tasarımları, kaplamaları ve fonksiyonları açısından yeterince zaman ayırmamamız olabilir. Bu da genellikle gözlük camı çeşitleri ve özellikleri hakkında az ve eksik bilgiye sahip olmamızdan kaynaklıdır.

 

Bu blog yazımızda gözlük camlarını akıllıca satın almanız için bilmeniz gereken temel bilgiler ve gözlük camı çeşitlerinin özellikleri hakkında bilgi verilecektir.

 

İster uzağı görememe, yakını görememe ve/veya astigmatizmi düzeltme amaçlı tek odaklı camlara, ister presbiyopi düzeltme amaçlı progresif camlara veya iki odaklı veya diğer multifokal camlara ihtiyaç duyun, bu yazımızda verdiğimiz bilgiler hep işinize yarayacaktır.

 

Gözlük Camı Çeşitleri ve Özellikleri

 

 

Organik Cam Nedir?

Organik camlar, diğer cam türlerine göre daha hafif ve darbelere karşı daha dayanıklı olduğu için en çok tercih edilen cam çeşididir. Organik camlar, mineral camlara oranla %40 daha hafif olmasına rağmen yüzeyinde daha fazla aşınma olabilir.

 

Organik Cam Özellikleri

CR 39 en iyi bilinen organik materyaldir. Özel başka bir sipariş vermediğiniz sürece organik cam olarak size gelen cam çeşididir.

Hafi olmasından dolayı tercih edilen organik camlar, neredeyse tüm çerçeve tiplerine göre uyarlanabilmesi ile çok pratiktir.

Organik camlardan dışarı doğru bakıldığında görüntü bozulması en az düzeydedir. Fakat tüm bu olumlu yanlarının yanı sıra ek bir kaplama kullanılmadıysa tozu tutma, kirlenme ve çizilme oranı daha yüksektir.

 

Trivex 1.53 Cam

 

Trivex 1.53 camlar optik kalitesi çok yüksek camlardır. Trivex camları üstün kılan başlıca iki özellik; Abbe değerinin ve UV korumasının yüksek olması ve kimyasallara karşı çok dirençli olmasıdır.

 

Kırılmaz özelliği ile özellikle küçük çocuk gözlükleri ve sportif gözlüklerde kullanılırlar.

Trivex 1.53 Cam Özellikleri

Trivex camlar, plastik camlardan daha dirençli ve kırılmaya dayanıklıdır.

Güneşin zararlı ışınlarına karşı yüzde yüze yakın koruma sağlarlar ve plastik camlara oranla 10 kat daha dayanıklıdırlar.

 

Antifar Özellikli Cam Nedir?

Antifar camlar, sarı renkli özel camlardır. Özellikle uzun süre araç kullananlara tavsiye edilmektedir.

 

Antifar Özellikli Cam Özellikleri

Karşıdan gelen ışığın parlamasını azaltarak daha net ve temiz bir görüntü elde edilmesini sağladığı için gece yolculuklarında,  sisli havalarda ve yansıma olan her ortamda kullanılmaktadır.

Antifar camlar grinin tonlarını ortaya çıkararak, görüşü daha çok netlemekte ve kontrastı artmaktadır.

Özellikle gece sürüşlerinde tercih edilen antifar özellikli camlar, karşıdan gelen aracın kuvvetli farlarının sebep olduğu göz kamaşmasını ciddi oranda azaltmaktadır.

 

Varilux (Multifocal) Cam Nedir?

Varilüx (Multifocal) gözlük camlarının üzerinde birden fazla diyoptiri bölgesi vardir. Bu da 3-4 adet gözlük camının görevini bir cam üzerinde toplamaya olanak sağlar .Bu sebeple hem uzak hem hem de ayrı uzaklıktaki birden fazla gözlük ara bölge için ideal görüş sağlar.

 

Varilux (Multifocal) Cam Özellikleri

İki ayrı gözlük kullanımını ortadan kaldırdığı için pratiktir ve zamandan tasarruf sağlar.

Ayrı gözlükler takılıp çıkarılmadığı için hem kırılma riski azdır hem de daha az yıpranır.

Yakın gözlük kullanmanın getirdiği zorluk ortadan kalkmış olur.

Başlangıçta varilux gözlük camlarının bazı kullanma zorlukları vardır. Çünkü camın tam gözbebeğimiz karşısı ve üst tarafı uzak bölgelere göre numaralandırılmıştır. Onun biraz altı , 3-4 metrelik yerleri görmemiz için idealdir. Gözümüzü biraz daha aşağıya kaydırırsak 1-2 metre yerleri çok güzel görebiliriz. Daha aşağı baktığımızda 30-40 santimlik uzaklıktan bütün yazıları okuyabiliriz. Alışma süreci ve kullanımını kavradığınız zaman multifocal camlar çok elverişlidir.

 

Polarize Cam Nedir?

Polarize, yansımaları çok iyi şekilde emebilen bir film tabakasıdır. İlk defa 1940’lı yıllarda, fotoğrafçılık sektöründe, meydana gelen ışık yansımalarını engellemek amacıyla kullanılmıştır.

Günümüzde ise, polarize film tabakası, işlenmemiş camın içine yerleştirilerek güneş gözlüklerinde kullanılıyor. Bu sayede, polarize cam göz kamaştırıcı ışık yansımalarını emiyor ve gözümüzü rahatsız etmesi engelleniyor. Metal yüzeylerde, düz ve geniş alanlarda, beyaz zeminde, karda ya da su yüzeyinde çok rahatsız edici hale gelebilen yoğun parlamalar, polarize cam sayesinde engellenmiş ya da azaltılmış oluyor.

Polarize camlı gözlükler, farklı renk model seçenekleriyle her türlü kullanıma ve zevke uygun şekilde üretilebilirler. Tarzınıza, seçiminize ve gözlüğünüzün rengine göre polarize camınızın rengini seçebilirsiniz. Genellikle füme, kahverengi, yeşil ve gri gibi koyu renklerde üretimi yapılır. Aynı zamanda, degrade camlarda, yani koyu renkten açık renge doğru giden camlarda da polarize özelliği uygulanabilmektedir.

 

Kolormatik Cam Nedir?

Fotokromik camlar (Kolormatik camlar) , iç mekanda şeffaf (veya şeffafa yakın) olan ve güneş ışığına maruz kaldığında otomatik olarak kararan gözlük camlarıdır.

 

Kolormatik Cam Özellikleri

Kolormatik camların kararmasına neden olan moleküller, güneşin ultraviyole ışınlarıyla aktive olur. UV ışınları bulutlara nüfuz ettiği için, fotokromik camlar güneşli günlerde olduğu kadar bulutlu günlerde de kararır.

 

Numaralı Gözlük Camı Nedir?

Bazı göz kusurlarına sahipseniz ve optik gözlük ve güneş gözlüğünüzü ayrı ayrı kullanıyorsanız, bu hayatınızı biraz zorlaştırabilir.

 

İşte tam bu noktada, güneş gözlük camlarına uygulanan numaralı özelliğinden bahsedeceğiz.

Güneş gözlüklerinde de numaralı camlar kullanılabilir, ancak bunun bazı şartları vardır. Gözlük çerçevesinin cam takılacak kısmında hiçbir şekilde bombe (kavis) olmaması gerekmektedir. Çünkü bombe varsa numaralandırılsa bile net göremezsiniz.

 

 

Gözlük camı çeşitleri, tüm optik ve güneş gözlüğü modelleri için optizen.com.tr online sitemize bakabilir ve size en yakın olan mağazamızı ziyaret edebilirsiniz

Etiketler: Gözlük Camı Seçimi Nasıl Yapılmalı? Cam Çeşitleri ve Özellikleri
Ağustos 28, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR