Güneş Gözlüğü Camı Nasıl Seçilmeli?

Güneş Gözlüğü Camı Nasıl Seçilmeli?

Güneş Gözlüğü Cam Seçimi Neden Önemli?

 

 

Güneş gözlükleri artık günlük hayatımızın vazgeçilmez aksesuarlarından biri. Hatta bazılarımız için aksesuarın da dışında sağlık açısından bir gereklilik.

Peki güneş gözlüğü alırken, güneş gözlüğü cam seçimini neye göre yapmalıyız? Hangi kriterlere dikkat etmeliyiz? Eminiz bir çoğunuz bu soruların cevabını merak ediyor ve araştırıyorsunuz.

Yaz ya da kış mevsimi fark etmeden her zaman kullanılan güneş gözlüklerinin cam seçimi tahmininizden de önemli aslında. Sadece dış görünüşü, rengi, şekli gibi estetik faktörlerinin dışında asıl göz sağlığımızı koruyabilmek için dikkat etmemiz gerek önemli detaylar mevcut.

 

Güneş Gözlüğü Cam Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerenler Nelerdir?

Güneş gözlükleri uzun yıllar moda amaçlı kullanıldı. Asıl amacı olan gözlerimizi güneşten korumasını çoğu kez es geçtik ya da önemsemedik. Araştırmalara göre insanlar yaşadıkları süre içerisinde maruz kaldıkları UV ışınları radyasyonunun göz içi merceğin çocukluk döneminde daha saydam olması nedeniyle yaklaşık olarak yüzde 80'ini 18 yaşına kadar almaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda biliyoruz ki doğru seçilmiş güneş gözlükleri gözlerimizi UV ışınlarının radyasyonundan kesinlikle korumaktadır.

Güneş gözlüğü camı seçilirken, UV koruma, polarize, renk, cam büyüklüğü, yaş, CE ve UkCa işareti gibi etkenler mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

 

 

Katarakt, Sarı Nokta Gibi Rahatsızlıklara Sebep Olabilir

Doğru güneş gözlüğü camı seçiminde yüze yakışmasından ziyade göz sağlığı açısından mutlaka 'UV ışığını engelleyici' özellikte olması gerekir.

Ultraviyole ışınları A, B, C olarak üçe ayrılır. C ışınları en tehlikeli ve kanserojen olanıdır ama atmosferde emilir. Ultraviyole A ve B ışınları ise dünyaya ulaşır. UV ışınları gözle görülmemekle birlikte, yoğunluğunun fazla olduğu durumlarda bağ dokusu ve korneada yanıkların oluşmasına sebep olabilir. Göz merceğinde katarakt, ağ tabakada sarı nokta ve saydam tabakada göz eti dediğimiz göz rahatsızlıklarına neden olabilir.

Güneş gözlüklerinin, güneşin zararlı ışınlarını kırma gücü UV200, UV400 ve UV600 gibi ibarelerle belirlenir. Özellikle güneşe çok maruz kalınan deniz kenarında ve karla kaplı ortamlarda, en az UV400 korumalı güneş gözlükleri kullanılmalıdır. Güneş gözlüğü camı seçiminde, aldığınız güneş gözlüğünün kalite belgesinin ve ultraviyole ışınları kestiğine dair bir sertifikasının olmasına mutlaka dikkat etmeniz gerekir. Satın alınan güneş gözlüğünde CE işareti bulunmalıdır. Güneş gözlüğünün kalitesinden ve belgelerinin gerçekten olup olmadığından emin olabilmek için, bilinen markaların satıldığı optik mağazaları tercih edilmelidir.

 

İşporta Güneş Gözlüklerinden Uzak Durun!

Güneş gözlüğü camı seçilirken, cam rengi de göz sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Güneş gözlüğünde en etkili ve tavsiye edilen cam rengi kahverengi ve fümedir. Kahverengi ve füme renkli camlar, kontrastı azaltmaz ve doğal ortamdaki renk tonlarının algılanmasını etkilemez. Diğer renklerde ise insan gözünün alışmak için daha uzun bir süreye ihtiyacı vardır. Gözlük camlarının renginin ve koyuluğunun, ultraviyole ışınlarını bloke etme derecesiyle herhangi bir ilişkisi yoktur. UV koruması olmayan bazı koyu renk camlar, tam tersine göz bebeğinin büyümesine neden olur ve görünmeyen UV ışınları açık gözbebeğinden içeri çok fazla girer. İşte bu noktada işportada satılan güneş gözlüklerini takmanız hiçbir işe yaramadığı gibi aksine gözlerinize çok daha fazla zarar vermektedir.

 

 

Güneş Gözlüğü Cam Seçiminde, Cam Büyüklüğün Önemi

Cam büyüklüğü ve yüz şeklinizde, güneş gözlüğü cam seçiminde önemli bir role sahiptir. Güneş gözlüğü camları, gözleri yanlardan, yukarıdan veya yansıma ile aşağıdan gelen güneş ışınlarına karşı koruyacak bir büyüklüğe sahip olmalıdır. 130 ve 150 derece açı ile gelen güneş ışınları, gözlük camlarının içinden geçerek direkt göze gelen ışınlardan daha zararlıdır. Bu yüzden gözlerini önemli ölçüde içine alan ve her açıdan koruyan güneş gözlüğü cam büyüklüğü tercih etmeniz önemlidir.

 

Miu Miu MU 09WS VAU06B 53-22 Güneş Gözlüğü

 

Çocukların Güneş Gözlüğü Kullanması Çok Önemli

 

Çocuklarda göz merceği, çok saydam ve cam gibidir. Ultraviyole ışınları süzebilme yeteneği, yetişkinlere göre çok daha azdır. Çocuk güneş gözlüğü camlarını seçerken, yüzde 100 UV filtreli polarize cam olmasına dikkat etmeniz çok önemlidir. Ebeveyn olarak çocuklarınıza, küçük yaşta güneş gözlüğü alışkanlığı kazandırmalı ve gözlerini güneşin zararlı ışınlarından korumak için, yaz kış dışarı çıkarken geniş camlı güneş gözlüklerinden takmayı ihmal etmemelisiniz.

 

 

Tüm güneş gözlüğü ve güneş gözlüğü camları için optizen.com.tr online sitemize bakabilir ve size en yakın olan mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.

Etiketler: Güneş Gözlüğü Camı Nasıl Seçilmeli?
Ağustos 29, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR