Güneş Gözlüğünün Önemi

Güneş Gözlüğünün Önemi

Güneşin yaydığı ultraviyole ışınların gözlerimize verebileceği rahatsızlıklardan ve ciddi göz hastalıklarından korumak için güneş gözlüğü kullanımı çok önemlidir. Hem yaz aylarında hem de kış aylarında muhakkak güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Güneş gözlüğü görme özelliklerimizden biri olan kontrast duyarlılığının artmasında büyük etken gösteriyor. Böylelikle gözün daha net görmesini ve görme kalitesini arttırıyor. Güneş gözlüğü görüntünün net olmasını sağlıyor aynı zamanda da dağılmasını engelliyor. Güneş gözlüğü kullanmanın faydalarından bir diğeri ise ultraviyole ışınlarını absorbe etmesidir. 

 

Güneş gözlüğünde cam rengi seçiminde görselliğe önem verilse de, tercih ettiğiniz rengin bazı alanlarda görüşünüzü etkileyeceğini unutulmamalı. Güneş gözlüğünün cam rengi gözlerinize ne ölçüde ışığın ulaşacağını, diğer renkleri ne kadar iyi görebileceğinizi, karşıtlıkları ne kadar iyi seçebileceğinizi belirler. Bazı gözlüklerin cam rengi yoğun güneş ışınlarının olduğu yerlerde kullanıma uygun olsa bile güneşin yoğunluğunun az olduğu yerlerde aşırı karanlık bir görüntü meydana geleceği için kullanışsız olabilir. Yine aynı durum açık renkli gözlük camlarında da geçerlidir. Güneşin yoğunluğunun az olduğu yerlerde rahat edilirken çok yoğun olduğu ortamlarda rahatsız edici olabiliyor. Güneş gözlüğü kullanmıyorsak ya da güneş gözlüğü seçimi yanlış yapıyorsak gözlerde belirli problemlerin oluşması kaçınılmazdır. Bilindiği üzere güneş ışınlarına maruz kalınması durumunda ciltte ciddi yanıklar oluşmaktadır. Bu yanıklar üst seviyelerde olursa deri kanseri riski ortaya çıkar. Benzer bir durum gözler için de geçerlidir. Göz kapaklarının sürekli olarak güneşe maruz kalması durumunda göz derisinde kanser oluşumu görülmektedir. Deriye zarar verdiği gibi gözün kornea kısmına da büyük zararlar vermektedir. Doğru cam rengi seçimi yapılmamış olan gözlükler ya da gözlüklerini kullanmayan kişilerde kornea üzerinde lekeler ya da belirli oranlarda görme kayıpları oldukça yaygın olacaktır. Kahverengi, gri, yeşil: Bu renklerdeki camlara sahip olan güneş gözlüklerinin orta-üstü parlaklık koşullarındaki parıltıların önüne geçmesi ve göz yorgunluğunu azaltması beklenir. Arı, altın, açık kahverengi: Bu renklerdeki gözlük camları parlaklık anlamında daha az koruma sağlasalar da orta-düşük ışık koşullarında üstün performans gösterirler. Pembe, kırmızı: Pembe ve kırmızı güneş gözlüğü mercekleri, ortamın daha parlak görünmesini sağlar. Aynalı camlar: Aynalı camlara sahip güneş gözlükleri, son yıllarda modanın da etkisiyle oldukça popülerleşmiştir. Merceğin dış yüzeyine yansıtıcı film uygulanan ve ışığı daha çok yansıtıp göze daha az geçmesini sağlayan aynalı güneş gözlükleri, objeleri olduklarından daha karanlık gösterirler ve kullanımları genel olarak kumlu, sulu, karlı ve yüksek rakımlı koşullar için uygundur. 

 

Camda polarize filtre olması, camın UV filtre etme özelliği olduğunu göstermez. Polarize filtre sadece yüzeyden yansıyan ışınları tutarak görüş netliğini artırır. güneş gözlüğü satın alırken, gözlüğün yüzde 100 UVA ve UVB blokaj gibi özelliklere sahip olup olmadığına bakılması gerekiyor. Bu özelliklere sahip olmayan güneş gözlükleri kesinlikle satın alınmamalıdır. Çünkü yüksek doz UV ışığı, gözde basit kızarıklarla başlayan (pterjium) kornea üzerinde damarsal tümör oluşumuna, katarakta, retinada hasara, hatta tümör oluşumuna kadar pek çok rahatsızlığa yol açabiliyor. Güneş ışınları ciltte erken yaşlanmaya neden olabilirken, göz etrafındaki kırışıklıkları da arttırabiliyor. Gözlerinde ışığa hassasiyet olan kişilerin refleks olarak gözlerini kısması da kırışık oluşumunda önemli bir role sahiptir. Bu nedenle gözleri güneşin zararlı etkilerinden koruyabilmek için uygun özellikteki gözlüklerle dışarı çıkılmalıdır. Ayrıca UVA ve UVB radyasyonunun yaz aylarında diğer aylara oranla 3 kat daha fazla olması sebebiyle, özellikle plajda ve denizde, çeşitli sporlar yapılan yüksek rakımlı yerlerde, ışık hassasiyetini arttıran ilaçların kullanıldığı durumlarda mutlaka güneş gözlüğü de takılmalıdır.
Etiketler: Güneş Gözlüğünün Önemi
Ağustos 29, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR