Kışın Güneş Gözlüğü Kullanımı Neden Önemli?

Kışın Güneş Gözlüğü Kullanımı Neden Önemli?

Göz Sağlığınız İçin Kışın da Güneş Gözlüğü Takın!

 

 

Güneş gözlüğü denince birçoğumuzun aklına yaz, deniz, kum, güneş geliyor değil mi? Sıcak havaların adeta bir vazgeçilmezi olan güneş gözlükleri, ne yazık ki mevsim sonbahara kışa döndüğü zaman kaplarına, çekmecelerine girmeye başlıyor. Ama size önemli bir haberimiz var! Kış güneşi düşündüğünüz kadar da masum değil!

 

Küresel ısınmayla beraber ozon tabakasının incelmesi maalesef güneş kaynaklı ultraviyole ışınlarını her zamankinden daha tehlikeli hale getirdi. Hal böyle olunca da, “Kışın güneş gözlüğü takılır mı? Kışın neden güneş gözlüğü takmalıyız?” gibi sorular bir hayli sık aklımıza gelmeye ve bunları araştırmaya başladık.

 

Şimdi gelin, kışın neden güneş gözlüğü takmak bu kadar önemliymiş sebeplerine beraber bakalım.

 

 

Kışın da Güneş Gözlüğü Kullanarak, Güneş Işınlarından Gözlerinizi Koruyun

 

 

Güneşten gelen ultraviyole ışınları, direkt göze temas ettiğinde retina tabakasına zarar verebilir ya da katarakt gibi farklı göz rahatsızlıklarına yol açabilir. Gözlerinizi, mevsim ne olursa olsun bu zararlı ışınlara karşı etkili bir şekilde korumanız gerekir. Söz konusu koruma da ancak, yazın olduğu gibi kışın da güneş gözlüğü kullanarak sağlanabilir.

 

 

Ultraviyole ışınları, kış mevsiminde de en az yazın olduğu kadar etkilidir. Hatta güneşin karşısında güçlü yansıtıcı özelliğe sahip bir ayna işlevi gören kar ve yağmur nedeniyle kış aylarında güneş ışınlarının yansımayla beraber daha da etkili olduğu söylenebilir. Özellikle kayak gibi kış sporlarıyla ilgilenenler ve kışın çoğu zaman dışarıda bulunmak zorunda kalanlarımız için, kışın güneş gözlüğü kullanımı son derece önemlidir. Güneş ışınlarının yoğun bir şekilde hissedildiği açık ve karlı günlerde, yansıma faktörünün de devreye girmesiyle gözlerimiz gereğinden fazla güneş ışığına maruz kalır. Buna bağlı olarak sulanma, batma, kaşıntı başta olmak üzere, hafif ya da bazen gerçekten daha ciddi göz rahatsızlıkları yaşayabiliriz.

 

 

Kışın Kullanacağınız Güneş Gözlüğü Seçimi Nasıl Olmalı?

 

Kış mevsiminde de güneş gözlüğü kullanımı oldukça önemli. Öneminin yanında, kullanılacak olan güneş gözlüğünün doğru kriterlere göre seçilmiş olması da büyük bir önem taşıyor. Herhangi bir yerden, özelikle de sokak işportalarından, aldığınız güneş gözlüğü sizi güneşin zararlı etkilerinden sandığınız kadar koruyamayabilir.

 

Tercih edeceğiniz güneş gözlüğünün kesinlikle ultraviyole ışığını engelleyen özelliğe sahip olması gerekir. Eğer alacağınız güneş gözlüğünüzde bu özelliğe dikkat etmezseniz yalnızca gözünüze gelen ışığın miktarında azalma olur ve zararlı ışınlar gözünüzde hasar bırakmaya devam eder. Ultraviyole ışınları engelleyen camların yanında bir de polarize camlı ve özel sertifikalı güneş gözlüklerini tercih etmeniz akıllıca olacaktır. Böylelikle kışın da gözlerinizi koruyabilirsiniz.

 

 

Gözlük Çerçevelerinin de Önemi Büyük

 

 

Her ne kadar birçoğumuz, seçtiğim güneş gözlüğü çerçevesine estetik açıdan yaklaşsak da, özellikle kış aylarında da alacağınız güneş gözlüğünün çerçeve büyüklüğü büyük önem taşır. Güneş gözlüğü çerçeveniz amacına uygun değil ise yani güneş gözlüğünüz sizi yeterli oranda zararlı ışınlardan koruyacak kalitede ve büyüklükte değilse bu gözlüğün herhangi bir koruyuculuğu ne yazık ki olmayabilir. Bu nedenle çerçevenizin, göze yakın durması ve gözlerinizi tam koruyacak büyüklükte olması da zararlı ışınların göze girmesini daha fazla engelleyecektir.

 

 

Küçük Büyük Herkes Güneş Gözlüğü Kullanmalı

 

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yazın kullanımı daha yoğun olsa da, kışın güneş gözlüğü kullanımı hepimiz için oldukça önemli.

 

Güneş gözlüğü kullanımında, en çok yapılan hatalardan biri de yaş aralığı. Sanmayın ki güneş gözlüğü sadece yetişkinlerin kullanması gereken bir aksesuar. Maalesef kendimizi güneş gözlüğü kullanarak korurken, özellikle küçük çocuklarımızın güneş gözlüğü kullanma alışkanlığını edinmesini ihmal ediyoruz. Yaz ya da kış farketmeksizin, çocuklarınıza, yüz yapılarına uygun, rahatça kullanabilecekleri, kaliteli ve sertifikalı güneş gözlüklerden alabilirsiniz. Çocuklarınıza da kışın güneş gözlüğü takma alışkanlığını onlara erken yaşta kazandırabilir ve gözlerini korumasını öğretebilirsiniz. Ayrıca yaşlıların da güneş gözlüğü kullanımına dikkat etmesi oldukça önemli. Zamanla yıpranan ve yorulan gözleri daha fazla zarar uğratmamak için her mevsim güneş gözlüğü kullanmak oldukça önemli.

 

 

Tüm güneş gözlüğü modelleri için optizen.com.tr online sitemize bakabilir ve size en yakın olan mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.

Etiketler: Kışın Güneş Gözlüğü Kullanımı Neden Önemli?
Eylül 05, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR