Klasik (Vintage) Güneş Gözlükleri

Klasik (Vintage) Güneş Gözlükleri

Vintage kelimesi nostaljik, yıllanmış anlamlarına gelmektedir. Son zamanlarda insanlar bu tarzlara yönelmeye başlamıştır. Bu tarzda çok tutulan çeşitlerden biri de vintage güneş gözlükleridir. Bu tarzdaki gözlükler henüz ambalajı dahi açılmamış, depolarda duran gözlüklerin satışa sunulmasıyla çok büyük kazançlar ve eski tarzların yeniden popüler olmasını sağlamıştır. Güneş gözlüklerinde bu tarzların dikkat çekmesi ve beğenilmesiyle birlikte vintage adı altında birçok iş yeri açılmıştır. Yeni tarzlardaki kıyafetlerle birlikte vintage güneş gözlüklerini hoş kombinler haline getiren insanlar bu modellerden çokça hoşlandığını satışlardaki artışla belli etmektedir.

 Vintage güneş gözlükleri sadece 2. el ürünlerden oluşmamaktadır. Bahsettiğimiz gibi depolarda bulunan ve hiç kullanılmamış güneş gözlükleri bu tarzda başı çekmektedir. Birçok markanın ürünleri yeniden stoklara alınmış ve satılmaktadır. Vintage güneş gözlüğünde en çok Cartier, Giorgio Armani, Persol Ratti, Rayban by B&L, Silhouette, Bugatti, Carrera, Christian Dior, Karl Lagerfeld, Jean Paul Gaultier, Ferre, Matsuda, YSL, Safilo, Alain Mikli, Versace gibi bilindik markalar öncülük etmektedir.

Vintage modellerin ve markaların farklı olmasının sebebi, gözlüklerin en iyi fabrikalarda ve kendilerine özgün tasarımlarla üretilmiş olmalarıdır. Buna örnek olarak gösterebileceğimiz iki marka Rayban by B&L ve Persol Ratti’dir. Bu iki marka oldukça bilinen ve sevilen markalardır. Günümüzde Rayban ve Persol olarak bildiğimiz bu markalar daha önceleri bu isimlere sahipti. Persol daha önceleri Ratti fabrikasında üretilen ve işçilik olarak başı çeken gözlükler üretirdi. Bu gözlüklerin kalitesi tartışılmaz ve ömür boyu kullanılabilecek tarzdaydı. Bir diğer örneğimiz de eski adıyla Rayban by B&L’dir. Şimdilerin İtalyan markası olan Rayban daha önceleri Bausch&Lomb adı altında Amerika Birleşik Devletleri’nde özgün ve tarz tasarımlarıyla üretilmekteydi. Bu markaların en bilinen diğer özellikleri de güneş gözlüklerinde mineral cam ağırlıklı üretim yapmalarıydı. Şimdilerde büyük markalar tarafından satın alınan bu markalar böylesine kaliteli işçilikten ziyade daha çok üretim ve satış odaklı çalıştıklarından dolayı eskisi gibi ömürlük gözlükler üretmeyi ikinci plana atmış oldular. İşte tamda burada insanlar eski gözlüklerin stoklarda kalanlarının satışa sunulması ve oldukça kaliteli gözlüklere ulaşabilmesiyle birlikte Vintage güneş gözlüğü akımı başlamış oldu.

Vintage güneş gözlüğünü korumak ve temiz tutmak çok önemlidir. Böylesine özel gözlüklerin zarar görmesini kimse istemez. Su ve nem gibi etkenler gözlüğün metal aksamlarında oksitlenmelere sebep olabilir. Bu hususta vintage güneş gözlüğünü daima kuru bir yerde muhafaza etmeliyiz. Kullanım esnalarında da gözlüğe zarar verebilecek etkenlerden uzak tutarak olası zararların önüne geçebiliriz. Gözlüğü çift elle çıkarıp takmalıyız. Gözlüğü bir yere bırakırken camları zemine gelecek şekilde koymamalıyız. Kullanılmadığı zamanlarda ise herhangi bir yerde bırakmakta gözlüğe gelebilecek zararların riskini arttırır. Gözlüklerin kullanılmadığı zamanlarda mutlaka kutusunda muhafaza etmek gerekir. Gözlük kutusunun sert ve dayanıklı olmasıyla gözlükler herhangi bir zarara uğramaz. Her gözlükte olabildiği gibi vintage güneş gözlüklerinin de burun pedleri(plaket) zamanla sararmaya başlayabilir. Bu durumlarda da burun pedlerini(plaket) değiştirerek gözlüğün şık görüntüsü korunmuş olur. 

Vintage güneş gözlükleri, güneş gözlüğü kullanan kişiler tarafından kolayca beğeni almıştır. Gerek çerçeve kalitesi gerek mineral cam kalite ve rahatlığıyla farkını çabucak belli etmektedir. Vintage güneş gözlüklerinin insanların ilgisini çekmesinin en büyük sebebi ise tabiki tasarımlarıdır. İnsanlar böylesine özel tasarımları ve eskiyi yâd eden otantik tarzları taşımayı severler. Birçok ünlü vintage güneş gözlüğü koleksiyonuna sahiptir. Vintage güneş gözlüğü koleksiyonlarını internet üzerinden satış yapan firmalardan veya bu tarz gözlük satışı yapan mağazalardan bulabilir ve inceleyebilirsiniz. Şık tasarımlarıyla ve kalitesiyle dönemin popüler vintage güneş gözlüklerini kendi tarzlarınıza tarz eklemek için sizlerde tercih edebilirsiniz.
Etiketler: Klasik (Vintage) Güneş Gözlükleri
Eylül 05, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR