Polarize Cam Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Polarize Cam Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Polarize Cam Nedir?

 

Önceden sadece yaz mevsiminde kullanmayı tercih ettiğimiz güneş gözlükleri artık hem yazın hem de kışın yanımızdan ayırmadığımız bir aksesuar. Hatta artık bir aksesuardan çok göz sağlığımız için kullanmamız gereken en önemli eşyalarımızdan biri oldu bile diyebiliriz.

 

Küresel ısınmayla birlikte, güneşin etkisini her geçen gün daha fazla hissettiğimiz son yıllarda, güneşin zararlı ışınlarından gözlerimi korumak da çok önemli bir hal aldı.

Sağlığımız için de kullanımı önemli hale gelen güneş gözlüklerinde kullanılan camın çeşidi ve kalitesi önem vermemiz gereken detaylar arasında. Bu sebeple de güneş gözlüğü alırken şekli ve renginin yanında kullanılan camın özelliklerine de dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle çocukların ve 60 yaş üstü yetişkinlerin güneşe maruz kaldığı zamanlarda mutlaka güneş gözlüğü kullanması gerekiyor.

 

Güneş gözlüklerinde kullanılan camların da zararlı ışınlara karşı koruma sağlaması, görüntüyü bozan ışınları bertaraf etmesi gerekmektedir. Bu sebeple de polarize cam güneş gözlüklerinde sıklıkla tercih edilen bir cam çeşidi haline gelmiştir.

 

 

Polarize Cam Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

 

Polarize, yansımaları çok iyi şekilde emebilen bir film tabakasıdır. İlk defa 1940’lı yıllarda, fotoğrafçılık sektöründe, meydana gelen ışık yansımalarını engellemek amacıyla kullanılmıştır.


Günümüzde ise, polarize film tabakası, işlenmemiş camın içine yerleştirilerek güneş gözlüklerinde kullanılıyor. Bu sayede, polarize cam göz kamaştırıcı ışık yansımalarını emiyor ve gözümüzü rahatsız etmesi engelleniyor. Metal yüzeylerde, düz ve geniş alanlarda, beyaz zeminde, karda ya da su yüzeyinde çok rahatsız edici hale gelebilen yoğun parlamalar, polarize cam sayesinde engellenmiş ya da azaltılmış oluyor.

 

Eğer güneş gözlüğü alacaksınız,  polarize cam tercih etmeniz önerilir. Çünkü polarize camlar zararlı güneş ışınlarının doğrudan gözümüze gelerek etkilemesinin önüne geçerler.

Polarize camlı gözlükler, farklı renk model seçenekleriyle her türlü kullanıma ve zevke uygun şekilde üretilebilirler. Tarzınıza, seçiminize ve gözlüğünüzün rengine göre polarize camınızın rengini seçebilirsiniz. Genellikle füme, kahverengi, yeşil ve gri gibi koyu renklerde üretimi yapılır. Aynı zamanda, degrade camlarda, yani koyu renkten açık renge doğru giden camlarda da polarize özelliği uygulanabilmektedir.

 

Günlük hayatımızda tercih edilmesi oldukça önemli olan polarize camlı gözlüklerde, yansımalı bir yüzeye dik konumda tutulduklarında gözlük camında kararma veya renk değiştirme meydana gelir. İşte bu şekilde bir gözlüğün polarize cama sahip olup olmadığını anlamanız çok basittir.

 

 

Neden Polarize Gözlük Tercih Edilmeli?

Polarize camların herkesçe tercih edilmesi göz sağlığı açısından oldukça önemlidir.  Özellikle de; Balıkçıların, su sporları yapanların, sörfçülerin, kayak yapanların ve bisikletçilerin polarize cam kullanması önerilir. Bu meslek gruplarına polarize camın önerilmesinin sebebi su, kar, metal gibi ışığı yansıtan yüzeylerle temasta olmaları ve bu yansımaların görüş açılarını etkilememesini sağlamaktır.

Polarize camlar, kaliteli görüşün yanında ışık miktarını da azalttığından dolayı görüntülerin seçilebilir olmasını sağlar. İyi bir görüntü hem göz sağlığı için önemlidir hem de yukarıda sayılan meslek gruplarında çalışan kişilerin daha konforlu ve zarar görmeden çalışmaları için gereklidir. Güneş gözlüklerinin çoğunda polarize cam kullanılmadığından bu camı tercih edecekseniz ayrıca belirtmelisiniz. Polarize camlar diğer gözlük camlarına göre daha maliyetli olduğundan fiyat farkı oluşacağını da unutmamalısınız.

 

 

Ultraviyole Filtre ile Polarize Cam Arasındaki Fark Nedir?

 

Güneş gözlüklerinin olmazsa olmazı UV camlar, güneşten gelen ultraviyole ışınları geri yansıtarak gözlerimizi bu zararlı ışınlardan korurlar. Bu sayede UV filtre çeşitli göz hastalıklarının oluşma riskinin de önüne geçer. Bir güneş gözlüğünde UV filtre yoksa, o gözlüğün koruma işlevi de yoktur. Bu sebeple siz, siz olun güneş gözlüğü seçerken %100 UV koruması olmasına dikkat edin.

 

Özellikle, bu iki cam türü arasında bir tercih durumunun olmadığını bilmelisiniz. Ultraviyole cam bir tercihten öte önemli bir ihtiyaçtır ve olması gereken bir koruma sağlar. Polarize camlar ise, ihtiyaca karşılık harika bir seçenek olarak görülebilir. Kullanım alanına göre tercih sebebiniz olabilir ancak 'olmazsa olmaz' bir özellik asla değildir.

 

Polarize Cam Nasıl Temizlenmeli?

 

Polarize camlar her ne kadar dayanıklı ve hafif olsa da, bir cam olması sebebiyle tabi ki kırılganlığa da sahiptir. Cebinizde, çantanızda, arabanızda güneş gözlüğünüzü taşırken gözlüğünüzü mutlaka kutusunda taşımanız önerilir. Polarize camlı güneş gözlükleri ile denize ya da havuza girilmemesi gerekir. Denizdeki tuz ve havuzdaki klor polarize camların filtreleme özelliğinin zarar görmesine neden olabilir. Camın temizliğinin sadece su, nemli bez ya da özel gözlük temizleme mendilleriyle yapılması tavsiye edilmektedir.

 

 

Polarize camlarla ilgili daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz ve tüm optik ya da güneş gözlüğü cam çeşitleri için optizen.com.tr online sitemizi ziyaret edebilir ya da size en yakın olan mağazamıza uğrayabilirsiniz.

Etiketler: Polarize Cam Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Ağustos 31, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR