Presbiyopi (Yaşa Bağlı Yakını Görememe) Nedir?

Presbiyopi (Yaşa Bağlı Yakını Görememe) Nedir?

Presbiyopi (Yaşa Bağlı Yakını Görememe)

 

 

Presbiyopi yani yaşa bağlı yakını görememe, 40 yaş ve üzeri yaşlardaki bireylerde sıklıkla karşılaşılan göz sağlığı problemlerinden biridir. Bu hastalık, çoğunlukla erken yaşlarda veya çocukluk döneminde rastlanan bir göz kusuru değildir.

Gözlerin çalışma prensibi, yakını ya da uzağı görmek için farklı şekilde gerçekleşmektedir. Örneğin; yakındaki bir cisme baktığınızda, göz merceği büyüyerek, yakındaki nesneye odaklanır. Bu da yakını daha net görebilmemizi sağlar. Göz merceği bu işlevi yerine getiremediğindeyse presyobi kusuru oluşmuş olur. İşte presbiyobi yani yakını görememe kusurunuz varsa yakın çevreyi net bir şekilde göremezsiniz.

 

 

Presbiyopi Nedir? Presbiyopi Tedavisi Var Mı?

40’lı yaşlarınızdaysanız ve artık yakını görmekte zorluk çekiyorsanız ilk aklınıza gelmesi gereken göz rahatsızlığı presbiyopi olmalıdır. Yakın çevreye odaklanıldığında büyüyen mercekler, bazılarımızda belirli bir yaşın ardından bu yeteneğini yavaş yavaş kaybetmeye başlar. Yaşa bağlı yakını görememe olarak da adlandırılan presbiyopi, hemen hemen herkesin karşılaşabileceğin en yaygın göz rahatsızlıklarından biridir. Ayrıca presbiyopi, göz içerisindeki merceğin çalışma uyumunu kaybetmesi olarak da adlandırılır.

Presbiyopi problemi net bir görme kaybı değildir. Yani göz tamamen görme yetisini kaybetmez, sadece yakındaki nesnelere ve kişilere odaklanmakta onları görmekte zorlanır. Ancak bu problem herkeste aynı yaşlarda olacak diye bir kesinlik yoktur. Kimisinde 40’lı yaşlarda meydana gelen presbiyopi rahatsızlığı kimilerinde ise 60’lı yaşların ardından gerçekleşebilir.

 

 

Yaşa bağlı yakını görememe problemiyle karşılaştıysanız, bunun kesin bir tedavisi olup olmadığını merak etmeniz çok doğaldır. Evet, presbiyopi tedavisi mümkün olan göz hastalıklarından biridir. Çeşitli tedavilerle iyileşmeniz ve tekrar yakını görebilmeniz sağlanmaktadır. Günümüzde presbiyopi problemiyle karşılaşan hastalara öncelik olarak, presbiyopi yani halk arasındaki bilinen adıyla “yakın gözlüğü” verilmektedir. Bu gözlük sayesinde hastaların yakındaki nesneleri ve kişileri daha kolay bir şekilde görebilmeleri sağlanır. Bu aşamada kullanılacak olan gözlükler bifokal ve multifokal özelliklere sahiptir.  Gözlük kullanmak istemezseniz, presbiyopi lenslerini de tercih etmeniz mümkündür. Lens kullanımı gözlük kullanımına göre çok daha rahattır.

Presbiyopi tedavisinde gözlük veya lens kullanmak istemezseniz ve bu problemden tamamıyla kurtulmak isterseniz de tericih edeceğiniz seçenekler cerrahi yöntemlerdir. Bu aşamada lazer tedavisi, presbiyopi ameliyatı ya da mercek cerrahisi operasyonları gerçekleştirilir. Presbiyopi problemine yönelik tüm tedaviler büyük oranda başarıya ulaşmakta ve hastaların bu sağlık sorunundan kurtulabilmelerine olanak sağlamaktadır.

 

 

Presbiyopi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Presbiyopi ameliyatında, kusur bulunan göz merceğine lens yerleştirilmektedir. Bu lens sayesinde gözlük kullanmadan ömür boyu yakını rahat bir şekilde görebilirsiniz. Oldukça kısa süren operasyonlar doğrultusunda gerçekleştirilen bu ameliyat, en kesin tedavi yöntemlerinden biridir.

Presbiyopi ameliyatının kolay olup olmadığı en merak edilen sorulardan biridir. Herhangi bir risk barındırmayan bu operasyon yaklaşık 5 ile 10 dakika arasında süren, basit bir ameliyattır. Ameliyatta lazer operasyon ya da göze lens uygulama işlemi yapılır.

 

Presbiyopi Herkeste Görülür Mü?

Presbiyopi kusurunun görülme olasılığı yüzdesel olarak çok yüksektir. Fakat presbiyopinin kimde hangi yaşlarda ortaya çıkacağı değişiklik göstermektedir. Bu bireylerin ne kadar egzersiz yaptığı, ne kadar uyuduğu, hangi besinleri tükettiği ve nasıl bir yaşam tarzına ve kalitesine sahip olduğuyla da alakalıdır. Ancak çok büyük oranla genetikten kaynaklı bir göz kusurudur.

 

Yakını Görememe Problemi Yaşıyorsanız Ne Yapmalısınız?

Presbiyopi yani yaşa bağlı yakını görememe sorunuyla karşılaşırsanız, ilk yapmanız gereken şey hemen bir göz doktoruna gidip muayene olmaktır. Yaşa bağlı yakını görememe teşhisi aldıktan sonra da, yukarıda detaylı şekilde anlattığımız tedavi yöntemlerinden birine karar verebilirsiniz.

 

 

 

Tüm yakın optik gözlük modelleri için optizen.com.tr online sitemize bakabilir ve size en yakın olan mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.

Etiketler: Presbiyopi (Yaşa Bağlı Yakını Görememe) Nedir?
Ağustos 31, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR