Renkli Gözler Nasıl Güneş Gözlüğü Kullanmalı ?

Renkli Gözler Nasıl Güneş Gözlüğü Kullanmalı ?

Vücutta saça , deriye, göze renk veren melanin miktarının az olması açık renkli göz oluşunda etkilidir. Göze rengini veren kısım ise iris tabakasıdır. İris tabakası göz bebeğinin büyüklüğünden ve dolayısıyla retinaya ulaşacak ışığın miktarından sorumlu kısımdır. İris melanin pigmenti içerir. Bu pigmentler saç ve deride de vardır. Melanin seviyesi yüksek olanlar kahverengi  tonlarda, orta seviyede olanlar yeşil veya ela tonlarda, az seviyede olanlar mavi tonlarına sahiptirler. Melanin, vücudu güneşin zararlı UV ışınlarından korur. Güneş ışığının az olduğu yerlerde göz ve ten renkleri genel olarak daha açıktır, fazla olan bölgelerde ise daha koyudur. Tıbben olgunlaşmamış, ermemiş göz için renkli göz ifadesi kullanılır.

Renkli gözler için güneş gözlüğü seçiminde bir takım noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle siyah gibi çok koyu renkli camları tercih etmemek lazım. Siyah camın arkasında göz bebeği  çok fazla büyüdüğü için  UV koruyuculuğu olsa da gelen ışık miktarı fazla olduğu için bu sebeple siyah camlar fazla tercih edilmemelidir.
En uygun renk seçimi kahve ya da yeşil renkte, mümkünse polarize özellikte güneş gözlüğü tercih edilmelidir. Renkli gözlerin ışığa karşı fazla duyarlı olması nedeni ile kapalı ya da puslu diye tabir ettiğimiz havalarda bile bu renklerde biraz daha açık tonda koruyucu gözlük tercih edilebilir

 

Renkli gözlerde göz kuruması  yanma vs.  gibi rahatsızlıklar mevsimsel olarakta sıkça görülür , bunlara karşı zararlı ışıkları kesici uygun gözlük camı kullanmakta yeterli olacaktır.


Kahverengi  Degrade Camlar: Günlük kullanım için uygundur. koyudan açığa doğru renk geçişi mevcuttur. Hafif kırmızı birleşenleri derinlik algısını iyileştirir. UV ışınlarının yaymış olduğu zararlı ışığı filtreleyerek gözlerin yorulmasını engeller.

 

 

Yeşil Camlar: Gözleri yormaz ve renklerin görünüşlerini değiştirmez. Karanlık, kapalı havalarda yüksek kontrastlı görüş sağlar.

 

 

Polarize Camlar: Güneşten gelen dik açılı ışıkların parlamasını en aza indiren ve bu nedenle araba kullanımında açık hava etkinlikleri için idealdir bir camdır. Ancak polarize filtreli camlar bazen telefon, lcd ekranlar siyah görünebileceğinden navigasyon ve benzeri sistemlerin görüşünü engeller.

 

 

Optizen

 

Etiketler: Renkli Gözler Nasıl Güneş Gözlüğü Kullanmalı ?
Ağustos 31, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR