Seçeceğiniz Gözlüğün Boyutu Ne Olmalı? Ekartman Nedir?

Seçeceğiniz Gözlüğün Boyutu Ne Olmalı? Ekartman Nedir?

Seçeceğiniz Gözlüğün Boyutu Ne Olmalı? Ekartman Nedir?

23 Mayıs 2022 Gözlük Seçimi

Gözlük almaya karar verdik ve seçeneklerimizi araştırmaya başladık. Öncelikle estetik olarak nasıl bir gözlük alacağımıza karar veriyoruz. Yuvarlak mı, dikdörtgen mi, büyük mü, küçük mü, çerçeveli mi, çerçevesiz mi, güneş gözlüğü ise renkli cam mı, değil mi?

 

Bunların hepsi bizim zevklerimiz, stilimiz doğrultusunda karar verdiğimiz seçimler. Seçeceğimiz gözlüğün konfor, sağlık ve estetik açıdan en önemli kriteri ise boyutu. Peki gözlük seçimi yaparken yüzümüze en uygun boyuta nasıl karar vereceğiz?

 

İşte bu yazımızda, seçeceğiniz gözlüğün boyutlarının ne olduğunu, bu bilgilere nasıl ulaşacağımızı ve en önemli ölçülerden biri olan ekartman nedir sorularına cevap vereceğiz.

 

Şimdi bir gözlük almaya karar verdiyseniz ama yüzünüze uygun boyutu bilemiyorsanız bu yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz. O zaman haydi başlayalım!

 

 

Gözlük Boyutları

 

 

Genişlik

 

2 gözlük menteşesi arasındaki ölçüyü mm bazında verir. Çerçevenin dıştan dışa ölçüsüdür. Bir diğer adıyla şakak arası ölçüsüdür.

Bombeli gözlükler de bile sağlıklı sonuç alabilmek için düz ölçülmelidir.

Not: Bu değer çerçeve üzerinde yer almaz.

 

 

Ekartman

 

Gözlük camının soldan sağa düz olarak ölçüm sonucuna ekartman denir. Sadece cam uzunluğu ölçülerek bulunur.

Gözlük saplarının iç kısmında 50 - 20 -150 şeklinde yazan ölçülerden 1. olan değer ekartmanı gösterir. Örneğin burada 50 mm’dir.

 

 

Burun – Köprü

 

2 lens arasındaki uzunluğu mm cinsinden veren ölçümdür. Cam aralığı olarak isimlendirilen köprünün ara mesafe ölçüsü de ekartman olarak adlandırılır.

Gözlük saplarının iç kısmında 50 - 20 -150 şeklinde yazan ölçülerden 2. olan değer burun-köprü uzunluğunu gösterir. Örneğin burada 20 mm’dir.

 

 

Yükseklik

 

Gözlük camının yukarıdan aşağı en uzun noktasının ölçümüdür.

Not: Bu değer çerçeve üzerinde yer almaz.

 

 

Sap Uzunluğu

 

Gözlük sapının mm olarak uzunluğunu verir. Gözlük saplarının iç kısmında 50 - 20 -150 şeklinde yazan ölçülerden 3. olan değer sap uzunluğunu gösterir. Örneğin burada 150 mm’dir.

Fakat bu ayarlanabilir bir ölçüdür. Kulak arkası ayarı yapılarak yüzünüze tam oturması sağlanabilir.

 

 

Ekartman Nedir?

 

Ekartman, soldan sağa gözlük camlarının ve gözlük cam aralığı olarak bilinen köprü mesafesi ölçüsünü ifade etmektedir. Alacağınız gözlüğün boyutu ekartman ölçülerine göre ayarlanmaktadır. Gözlük boyutları farklı olan gözlüklerde, ekartman ölçüleri de farklılık göstermektedir.

 

Gözlükte solda sağa cam genişliği yaklaşık 40-62 mm arasında olmalıdır. Bu ölçüler ile hazırlanan gözlüklerde köprü mesafesi ise 14-24 mm arasında belirlenmektedir.

 

Her kişinin ekartman ölçüleri değişiklik gösterir. Yüz şekillerine göre ayarlanan gözlükler, ekartman ölçüleri baz alınarak oluşturulmaktadır. Böylece en doğru ölçüler ile  kendiniz için en ideal gözlük modelini seçebilmeniz mümkün olmaktadır.

 

Gözlükte Ekartman Ölçüsü Nerede Yazar?

 

Belki daha önce hiç dikkat etmediniz ama; aldığınız gözlüklerin saplarının iç kısımlarında yazan 3 adet rakam göreceksiniz. İşte bu 3 rakam gözlük boyutu için önemli olan 3 ölçüyü mm cinsinden ifade eden değerlerdir.

 

Bu 3 rakam 50 – 20 – 150 gibi gösterilir. Bu sayılar gözlük çerçevesinin ekartmanını gösterir:

 

1.değer: gözlük camının soldan sağa mm cinsinden uzunluğu yani ekartmanıdır. Yukarıdaki örneğe göre çerçevenin eni 50 mm genişliğindedir. Genellikle, çoğu gözlük çerçevelerin eni 40-62 mm arasında değişir.

 

2.değer: gözlük camları arasındaki mesafeyi mm cinsinden veren uzunluğu ifade eder. Bir diğer ekartman değeridir. Yukarıdaki örneğe göre çerçeve köprüsü 20 mm genişliğindedir. Genellikle, çoğu gözlük çerçevelerin köprü ölçüsü 14-24 mm arasında değişir.

 

3.değer: gözlüğün sap uzunluğunu mm cinsinden veren ölçümdür. Çerçeve menteşesinden, gözlük sapın arka ucuna kadar ölçülür. Yukarıdaki örneğe göre, şakak uzunluğu 150 mm’dir. Gözlük sap uzunlukları genellikle 120-150 mm arasındadır.

 

 

Yüzünüz ve sağlığınız için en ideal gözlüğü alabilmek için; optizen.com.tr online sitemizi ziyaret edebilir ya da size en yakın olan mağazamıza uğrayabilirsiniz.

Etiketler: Seçeceğiniz Gözlüğün Boyutu Ne Olmalı? Ekartman Nedir?
Ağustos 31, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR