Ultraviyole (UV) Nedir ?

Ultraviyole (UV) Nedir ?

Ultraviyole yani morötesi ışın kısaca UV olarak ifade edilir. Gözle görülemeyen farklı dalga boylarındaki (100 ile 400nm) güneş ışınlarına denir. Kendi içerisinde üçe ayrılmaktadır.

UVA(315-399nm)

UVB(280-314nm)

UVC(100-279nm)

UVC ozon tabakası tarafından engellenir ve bize ulaşamaz. Bu ışınlardan yeryüzüne ulaşanları UVA ve UVB ışınlarıdır. En tehlikeli olanı ise UVB ışınıdır.

 

 

UV400 nedir? Neden önemlidir ?

UV400 morötesi ışın grubunun hepsini kapsadığı anlamına gelir. UV400 blokajlı güneş camlarına sahip olan ürünler koruyuculuğu tam olan ürünlerdir.

UVA ve UVB Işınlarının engellenmemesi durumunda hem cildimize hem de gözlerimize zarar verebilir. UV400 özelliğine sahip ürünlerde gözlerimizi ve çevresini korumamız mümkündür. Sadece güneşli havalarda değil bulutlu havalarda da UV yeryüzünde oldukça yüksek olabilir. Tenimizi güneş kremleri ile korurken gözlerimizi de güneş gözlüğü ile ya da numaralı gözlük kullanıyorsak UV filtreli optik camlarını seçerek gözlerimizi her daim korumalıyız. UVB yetişkin bir göz merceğinden geçerken emilebilir. Çocuklar da ise bu durum daha hassastır. Gelişimleri henüz tamamlanmadığı için gözlerinde, yetişkinlerde olduğu gibi koruma kalkanı mevcut değildir ve retinaya ulaşabilir. Gözlerimizi koruyabilmemiz için UV filtreli gözlük camlarını tercih etmeliyiz. Gözümüz 400 ile 700 nm dalga boyları arasındaki ışığa duyarlıdır. UV filtresi olmayan gözlükler ise kornea üzerinde hasarlara yol açabilir ve göz çevresinde kızarıklık, alerjiler ve güneş yanıklarına sebep olabilir. Erken katarakt riskini de ortaya çıkarır. Bu sebeple alacağımız numaralı gözlük camları ve güneş gözlüğü camları UV400 özelliğine sahip olmalı ve gözlerimizi zararlı ışığa karşı korumalıdır.

 

UV Işınlarının zararları nelerdir ?

UV ışınları göze fazla temas ettiğinde, göz sağlığını bozabilir ve göz hastalıklarına sebep olabilir. Işınların bir kısmı korneadan geçer ve gözlerinize ciddi zararlar verebilir. Kornea gelen ışınların belli bir kısmını emme özelliğine sahiptir ancak UV korumalı bir güneş gözlüğü kullanılırsa gelen ışınları filtreler ve düşük oranda ışınlar korneaya ulaşır, kornea bu ışınları emerek ortadan kaldırır.

 

UV ışınlarına maruz kaldığımızda oluşabilecek göz problemleri nelerdir ?

Çok fazla ultraviyole ışınlarına maruz kalınması durumunda göz kanseri, katarakt, gözde büyümeye, fotokeratit gelişme riskinin artmasına neden olabilir. Korunmadan maruz kalınan her an hasar oluşabilir.

 

Güneş olsun olmasın her an UV’nin olabileceğini biliyoruz. Bulutlu havalarda da ultraviyoleye maruz kalıyoruz. Cildimiz için güneş kremi kullanmayı, gözlerimiz ve göz çevremiz için ultraviyole koruma gözlükleri tercih edip kullanmayı ihmal etmeyin..

Optizen

Etiketler: Ultraviyole (UV) Nedir ?
Ağustos 30, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR