Yakın Gözlüğü Seçimi Nasıl Yapılır?

Yakın Gözlüğü Seçimi Nasıl Yapılır?

Yeni bir gözlük satın alırken, dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Bunlara dikkat ederek, kendiniz için en uygun ve ideal gözlük çerçevesini bulabilirsiniz.

 

Yakın gözlüğü, uzak gözlüğü, spor gözlüğü, güneş gözlüğü, okuma gözlüğü gibi farklı pek çok çeşit gözlük vardır. Her birimizin hem sağlık hem de fonksiyonellik olarak ihtiyacı farklıdır. Gözlük çerçeveleri de bu ihtiyaçlara uyumlu olacak şekilde tercih edilmelidir.

 

Yakın gözlüğüne ihtiyaç duyan biriyseniz, ilk yapmanız gereken bir göz doktoruna giderek muayene olmaktır. Yakın gözlüğünü ilk kez kullanacak olabilir ya da numara değişikliği gereksinimi duyuyor olabilirsiniz. Eski gözlük numaranızı baz alarak, doktora gitmeden, yeni yakın gözlüğü satın almak doğru olmayacaktır. Çünkü aradan geçen süre içerisinde göz numaranızda büyüme ya da küçülme olabilmektedir. Ayrıca göz muayenesinde göz tansiyonu, göz kaslarının güçlülüğü, gözün ışığa hassasiyeti, gözde kayma olup olmadığı gibi pek çok tetkik de yapılmaktadır ve göz sağlığınız için bu muayenelerin de yapılması önemlidir.

 

 

Yakın Gözlüğü Seçimi Nasıl Olmalı?

 

Yakın gözlüğü tercih ederken dikkate alınması gereken konular aşağıda sıralanmıştır.

 

  • Gözlüğün kullanım amacı (yakın gözlük)
  • Başka göz hastalıklarının olup olmadığı
  • Eski gözlük çerçevesinin avantaj ve dezavantajları
  • Gözlük camı filtresi seçimi (anti-refle, clean koat, sert kaplama, ekran koruyucu vs.)
  • Gözlük çerçevesinin okuma esnasında görüntüyü kesmemesi
  • Gözlük çerçevesinin kişinin tarzına uygun olması
  • Net bir görüş için göz muayenesi sonrası gözlük camlarının, çerçeve ile olan uyumu

 

Yakın gözlüğü için öncelikle cam seçimi yapılmalıdır. Bunun için de, göz muayenesine gittiğinizde doktorunuzdan, cam filtreleri ve avantajları hakkında bilgi almanız en doğrusu olacaktır. Sizin ihtiyacınıza göre cam filtreleri uygulanır. Bu filtrelerin detayları aşağıda sıralanmıştır.

 

Anti Refle: Yansıma önleyici kaplama ("AR kaplama" veya "parlama önleyici kaplama" olarak da bilinir) görme kalitesini artırır, göz yorgunluğunu azaltır ve gözlüğünüzü ve gözlerinizi etkileyici bir şekilde daha görünür hale getirir.

 

Temizlik Kaplaması (Clean Coat) ya da Su İtici (Hidrofobik) Kaplama: Temizlik kaplaması, diğer adıyla su itici (hidrofobik), toz ve leke önleyici kaplama gözlük camının kolay toz tutmasını, kirlenmesini, parmak izi kalmasını, yağlanmasını ve yağmurlu havalarda ya da cam yıkandığında su damlasının camın yüzeyine yayılarak yapışmasını önlemek amacıyla uygulanan bir kaplama yöntemidir.

 

Sert Kaplama (Hard Coating): Sertlik kaplaması ya da sertleştirici kaplama plastik (organik) camların yüzeyini sertleştirmek amacıyla yapılan bir kaplama çeşididir.

 

 

Gözlük camlarına karar verdikten sonra gözlük çerçevesi seçimi yapılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken, sizin ihtiyaçlarınız ve tarzınızdır. Tarzınıza uygun ve kullanışlı bir çerçeve tercih edilmelidir. Yüz şeklinizi de dikkate alarak en uygun çerçeveyi seçebilirsiniz. Yüz şekline göre çerçeve seçimi için ayrıca Yüz Şekline Göre Gözlük Seçimi Nasıl Yapılır? yazımızı da inceleyebilirsiniz.

 

Yakın gözlüğü, ihtiyaca göre iki ana modelde sunulmaktadır:

 

Tam çerçeveli yakın gözlüğü, yakından yoğunlaşmak için büyük zaman harcayan insanlar için uygundur. Bunlar, size okuma için daha geniş bir alan sağlar, ancak yukarıya ve odaya bunlarla bakarsanız, her şey bulanık görünür.

 

Bunun tersine, yarım çerçeveli yakın gözlüğü ise, yakın çalışma için camlar içinden aşağıya bakmanıza ve üstünden uzağı görmenize olanak sağlar.

 

Yakın gözlüğü çerçevesi yüze tam oturmalıdır. Gözlük sapları ve burun yastıklarının ciltle temas ettiği noktada baskı olmamalıdır. Gözlük saplarının ve burunluklarının sizin yüzünüze göre ayarlanması gerekir. Doğru ayarlanan gözlük çerçevesi, burun ve kulak etrafında baskı yapmayacağı için baş ağrısı gibi olumsuzlukları ortadan kaldırır. Gözlük takıldığında yokmuş gibi bir his uyandırmalı ve yüze baskı yapmamalıdır.

 

Gözlük çerçevesi kaşları içine alacak büyüklükte olmamalıdır. Kaşlar, çerçevenin üst kısmında görünebilecek sınırda olmalıdır. Çerçevenin küçük olması durumunda ise gözlük sapları şakaklara doğru baskı yapabilmektedir. Kenarlara doğru genişleyen gözlük sapları, gözlüğün yüze küçük geldiğini belirtir.

 

Gözlük çerçevesinin çok büyük olması durumunda ise elmacık kemiklerine temas edebilir ve bu da uzun süreli kullanımlarda sizi rahatsız eder.

 

Yakın gözlüğü alırken ihtiyacınıza uygun en ideal gözlüğü alabilmek için optizen.com.tr online sitemizi ziyaret edebilir veya size en yakın Optizen Optik mağazasına uğrayabilirsiniz.

Etiketler: Yakın Gözlüğü Seçimi Nasıl Yapılır?
Ağustos 30, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR